Els Reials Col·legis i el Centre d'interpretació del Renaixement

Tortosa Card

Els Reials Col·legis i el Centre d'interpretació del Renaixement

Carrer de Sant Domènec, 12-23, 43500 Tortosa, España 977444668

info@tortosaturisme.cat

Centre d'interpretació Monument Punt d'Informació

Fundats per Carles V per a l’educació dels moriscos, constitueixen un dels millors conjunts renaixentistes d'arquitectura civil de Catalunya. El patí, considerat únic al país, té representats els bustos dels reis de la Corona d’Aragó, des de Ramon Berenguer IV fins a Felip IV. L'església és la seu del Centre d'Interpretació del Renaixement. Aquest és un espai que materialitza l'època del Renaixement en un lloc d'activitat contínua, que alhora gestiona i divulga el patrimoni generat durant els anys d'existència de la Festa del Renaixement, festa de recreació històrica.
Tortosa, al segle XVI, era una de les ciutats més importants de Catalunya, i comptava amb un Col·legi per a la formació de teòlegs dominics, la fama del qual portà els poders públics a la construcció d’un altre Col·legi annex, per a la formació de cristians nous. Ambdós serien coneguts amb el nom de Reials Col·legis de Tortosa i es convertirien en l’embrió dels futurs estudis universitaris, on es podia obtenir el grau de doctor en Teologia i el de llicenciat en Filosofia i Art.

El conjunt arquitectònic conegut amb el nom de Reials Col·legis es format per tres edificacions: el Col·legi de Sant Jaume i Sant Maties, el Col·legi de sant Domènec i de Sant Jordi, i l’església de Sant Domènec (actualment Centre d'Interpretació del Renaixement).

Col·legi de Sant Jaume i Sant Maties Presenta un façana força senzilla, en la qual la portalada d'accés centra l'atenció en rebre un pronunciat tractament monumental. A la part central s'hi representa l'escut imperial del seu fundador, Carles I.

Les figures de Sant Jaume i Sant Maties, patrons del col·legi, apareixen dins de fornícules coronades per la figura d'un àngel, l'Àngel Custodi, patró de la ciutat. Cal destacar sobretot l'estructura del pati, plenament italiana, amb una iconografia riquíssima que exalça la monarquia, obra de l'escultor Francisco de Montehermoso.

L'àmpit de la segona galeria es converteix en un fris esculpit amb les efígies i els escuts de les parelles reials de la Corona d'Aragó, des de Ramon Berenguer IV i Peronella d'Aragó fins a Felip III i Margarida d'Àustria. En els carcanyols de la primera galeria apareixen bustos dels que podrien ser jueus i moriscos, i en els de la segona, la imatge efigiada dins de medallons de profetes i apòstols. Els símbols dels evangelistes són representants a la planta baixa del pati, mentre que a la segona galeria, a la part exterior, i ocupant els angles, apareixen, quatre carasses com a personificacions del vents. Aquest edifici, també anomenat Col·legi de dalt, es va dedicar en els seus orígens a la instrucció dels fills dels conversos com a part de l'estratègia dissenyada per la Corona per tal, d'evangelitzar i assimilar culturalment els moriscos. Actualment acull l'Arxiu Hstòric de les Terres de l'Ebre.

Col·legi de Sant Jordi i Sant Domènec Sembla ser que l'autor de les traces de l'edifici va ser Martín García de Mendoza, mestre major de la catedral de Tortosa entre 1581 i 1615,i un dels arquitectes més destacats del territori de la diòcesi durant el Renaixement. Fins i tot va ser cridat per donar la seva opinió com a expert en nombrosos edificis, entre aquests el palau de la Generalitat a Barcelona.

De l'edifici original se'n conserven alguns elements puntuals. Destaca la portalada, inspirada en l'obra de Sebastiano Serlio, en la qual hi apareix una inscripció que indica la seva funció, Domus Sapientiae (Casa de la Saviesa). El cos superior està presidit per l'escut de Felip II. L'arc de mig punt de l'entrada apareix flanquejat per l'heràldica dels dominics. Dedicat en els seus orígens a l'estudi de la teologia, i anomenat també Col·legi de baix, desprès de l'exclaustració de 1835 el convent va ser utilitzat com a quarter militar i va patir els efectes de la guerra civil de 1936. Actualment és la seu de l'Escola Oficial d'Idiomes.

Església de Sant Domènec L'església va ser construïda al segle XVI, amb posterioritat als edificis abans citats. És d'una sola nau sense creuer amb capelles laterals situades entre els contraforts. Destaca la portalada decorada per escultures de gran qualitat, que van ser escapçades al segle XIX. El portal està coronat per les armes episcopals del fundador, el Bisbe Izquierdo.

A l'interior de l'església, davant del presbiteri, hi trobem les làpides sepulcrals de Baltasar Sorió, lector de la Catedral, i Juan Izquierdo, bisbe de Tortosa de 1574 a 1585, principals impulsors de la fundació i construcció dels Reials Col·legis.

També hi trobem altres elements que no formaven part del conjunt original, procedents de la desapareguda Casa de la Ciutat. Presidint la nau central hi trobem l'armari de l'antic arxiu de Tortosa. Cal destacar el seu valor simbòlic que ens remet als orígens de l'arxiu municipal, així com la decoració interior amb l'escut de Tortosa i la presència de l'Àngel Custodi, patró de la ciutat.

Encastada al mur interior de l'actual sortida cap a la Plaça Mossèn Sol hi trobem la portalada de l'estudi de l'antic ajuntament, corresponent a l'edifici bastit al segle XVI al carrer Ciutat, que va ser enderrocat el 1915.

Amb la desamortització de 1835, i la desaparició de l'ordre dels dominicans, l'església va ser ocupada per unitats militars fins el 1910, any en què va ser recuperada pel municipi per tal d'ubicar-hi el Museu-Arxiu de la ciutat. Actualment l'arxiu es troba ubicat a l'edifici del col·legi de Sant Jaume i Sant Maties.

Centre d'Interpretació del Renaixement El Centre d'Interpretació del Renaixement està ubicat a l'església de Sant Domènec que va ser construïda al segle XVI, amb posterioritat als altres dos edificis dels Reials Col·legis. Aquest divulga al llarg de tot l’any, i de manera continuada la Festa del Renaixement, la història i el llegat patrimonial i cultural de la ciutat i del territori durant aquest període i perllonga el contacte amb la ciutadania i el visitant a tot l’any.

Horari:

De l'1 de maig al 30 de setembre:

Dilluns tancat.

Dimarts a dissabte: 10 a 13: 30h i 16:30 a 19: 30h

Diumenges i festius: 10 a 13: 30h

Resta de l'any:

Dilluns tancat.

Dimarts a dissabte: 10 a 13: 30h i 15:30 a 18: 30h

Diumenges i festius: 11 a 13: 30h

Els dies 25 i 26 de desembre i l'1 de gener el Centre d'Interpretació del Renaixement romandrà tancat.

TARIFES

General: 3 €
Majors de 65 anys *: 2 €
Famílies nombroses o monoparentals *: 2 €
Discapacitats *: 2 €
Estudiants *: 2 €
Titulars targeta Sefarad Card *: 2 €
Titulars targeta Privilegium, emesa a Morella o Alcañiz *: 2 €
Titulars Tortosa Card *: Gratuït
Guies Turístics *: Gratuït
Professors *: Gratuït
Membres ICOM *: Gratuït
Menors de 14 anys: Gratuït
Membres del Club Super 3 *: Gratuït
Grups entre 15 i 49 persones (per persona): 2 €
Grups de 50 persones o més (per persona): 1 €

Darrer diumenge de mes: Gratuït

* Serà necessari acreditar amb la documentació corresponent.

Ubicació