Descripció

Ruta circular amb BTT pel Camí Vell de Sabaté, Font del Mascar i Font de Cova Avellanes que ens portarà a conèixer la Vall del Mascar i algunes de les seves fonts. Aquesta ruta té uns 15 kms i el punt d'inici i final és al Restaurant del Port, dintre del Parc Natural dels Ports. Amb el cotxe des de Tortosa, creuem el pont de l'Estat i ens dirigim a Roquetes. Seguirem la pujada fins arribar a dalt a la zona del Mascar després de 20 kms de pujada.

Iniciem la ruta des del Restaurant del Port en direcció al Portell i en uns 800 metres girem a l'esquerra pel camí de terra que baixa suaument. A la corba entrem pel sender de l'esquerra i el seguim fins donar a la pista que seguim a la dreta. 50 metres més endavant entrem a l'esquerra seguint el camí i després a la dreta pel sender fins donar a la pista.

Girem a l'esquerra i seguim pista amunt fins arribar a dalt. En el moment de començar a baixar a la part dreta es veu la Vall Figuera i la Vall de l'Ebre. La baixada és fàcil, però solen haver pedres soltes que ens poden fer patinar. Al arribar al encreuament girem a l'esquerra, seguint per aquest camí durant 500 metres i 500 metres més per camí asfaltat fins l'encreuament. Allí girem a la dreta i anem fins la Font del Mascar. Sempre sol rajar i surt molt fresca.

 

 Tornem fins l'encreuament i seguim recte durant 300 metres. Allí girem a la dreta en busca de l'ermita del Mascar a uns 600 metres. Per anar a l'ermita ens hem de desviar a l'esquerra uns 50 metres. Anem recte per la pista principal durant uns 2 kms fins arribar a una cadena que passem pel costat i seguim baixant. En quan tornem a pujar girem a l'esquerra ( a la dreta baixariem a la zona del Barranc del Regatxol) i després d'una rampa forta trobem una barrera que tanca el pas als cotxes. Passem per un costat i seguim pel camí fins el següent encreuament que girem a l'esquerra (a la dreta aniriem a Fredes o Beseit).

Uns 500 metres endavant (enfront d'una casa forestal de color blanc) girem a la dreta per apropar-nos a la Font de Cova Avellanes, on hi ha la font i taules de picnic.
Tornem fins la pista i anem a l'esquerra. Primer és pla i després anirem trobant diferents rampes costa amunt durant 2 kms. Després d'una petita baixada trobem un encreuament i seguim recte durant un km fins al lloc d'on hem començat.