El destí d'un país està en joc

Del 22 al 24 de març, Tortosa recrea la caiguda de la ciutat a mans de les tropes borbòniques

Tortosa era la principal plaça forta del sud de Catalunya. Durant la Guerra de Successió fou sotmesa a un intens setge que finalitzà amb la capitulació de la ciutat, al juliol de 1708. La seva caiguda no només té importància en l’aspecte militar de la contesa, sinó que prefigura la política que Felip V durà a terme un cop guanyi la Guerra de Successió, ja que la ciutat serà posada sota comandament militar i les seves institucions anul·lades.


Els Miquelets de Catalunya seran els protagonistes d’aquestes jornades que combinen recreació històrica i divulgació de la història i el patrimoni de la ciutat, conjuntament amb els Amics dels Castells.

programa

Divendres 22 de març

Els preparatius

19.30 h.- Conferència inaugural, “La poliorcètica a Catalunya, de la Guerra de Separació a la Guerra de Successió. El cas de Tortosa” a càrrec del Dr. Francesc Xavier Hernández Cardona. Lloc: Cripta de l’església de la Reparació, accés per pl. dels Dolors.

Dissabte 23 de març

La resistència, viurem lliures...o morirem!

10.30 h. Desfilada del contingent militar de cavalleria i infanteria, i bans de guerra. Recorregut: sortida de la plaça Mossèn Sol, c. de la Mercè, c. de la Rosa, pl. Agustí Querol, c. de l’Àngel, c. St. Blai, c. Teodor Gonzàlez, av. de la Generalitat, c. Dr. Vilà i pl. de l’Ajuntament.


11.30 h. Recepció i revista de les tropes per part de les autoritats amb salves d’honor. Lloc: pl. de l’Ajuntament


12.30 h. Atac fluvial al port de Tortosa. Primer intent per conquerir la ciutat amb desembarcament i atac. Lloc: embarcador del Mercat.


De 16.00 a 18.15 h. Campaments austriacista i borbònic, recreació de la vida civil i militar. Els dos exèrcits estan cara a cara en els moments previs al xoc. Lloc: Avançades de Sant Joan.


De 16.00 a 18.15 h. Tallers infantils i demostracions de forja, reclutament i instrucció militar. Lloc: campament de Miquelets de Catalunya, Avançades de Sant Joan.


16.30 h. Visita de les fortificacions a càrrec de l’enginyer militar. Sortida de la tenda d’oficials de Miquelets de Catalunya, Avançades de Sant Joan.


18.15 h. Primer assalt a les Avançades de Sant Joan, batalla amb unitats de cavalleria, foc d’artilleria i pirotècnia. Lloc: fossar de la segona Avançada.


19.30 h. Desfilada militar i lectures de bans de guerra. Recorregut: sortida Avançades de Sant Joan, c. St. Domènec, c. de la Mercè, pl. de la Cinta, pl. de l’Absis, c. costa de Capellans, av. Remolins i Pavelló Firal.


20.30 h. Revista de les tropes i salves d’honor. Lloc: Festast, Pavelló Firal.

Diumenge 24 de març

La caiguda: o vèncer....o morir!

8.00 h. Toc de diana i revista de la tropa. Lloc: Avançades de Sant Joan


De 10.00 a 12.00 h. Campaments austriacista i borbònic, recreació de la vida civil i militar. La tensió és màxima, són els moments previs al combat final. Lloc: Avançades de Sant Joan.


De 10.00 a 12.00 h. Tallers infantils i demostracions de forja, reclutament i instrucció militar. Lloc: campament de Miquelets de Catalunya, Avançades de Sant Joan.


10.30 h. Visita a la Suda oculta, a càrrec de Dídac Gordillo. Sortida de l’aparcament del Parador. Organitza: Amics dels Castells i del Nucli Antic


11.00 h. Visita de les fortificacions a càrrec de l’enginyer militar. Sortida de la tenda d’oficials de Miquelets de Catalunya, Avançades de Sant Joan.


11.00 h. Lectura del Ban de guerra. Lloc: Avançades de Sant Joan


12.30 h. Assalt final amb totes les tropes: batalla decisiva amb cavalleria, foc d’artilleria i pirotècnia. Lloc: fossar de la segona Avançada.


13.30 h. Capitulació de la ciutat. Lloc: fossar de la segona Avançada.

Com arribar-hi

Avançades de Sant Joan

Com arribar-hi

Embarcador del Mercat

Organitza

Companyies

Col·labora

×