El Setge de Tortosa ha quedat ajornat

Pròximament us informarem de les noves dates

Tortosa, 8 de juliol de 1708. La ciutat es troba al límit de les seves forces. Víctima d’un setge ferotge, ha resistit contra tot pronòstic a l’exèrcit borbònic amb un únic objectiu: la defensa de les institucions catalanes. Durant la vigília de la batalla que decidirà el futur de la ciutat i del país, només es contempla un únic desenllaç: vèncer o morir.


Reviu els últims dies del Setge de Tortosa. L’olor a pólvora i les desfilades de tropes tornaran a omplir el carrers de la ciutat per recrear un dels períodes més decisius de la història de Catalunya: la Guerra de Successió.  Viu en directe la batalla definitiva que va posar fi a un dels setges més crus del nostre passat, visita el campament dels Miquelets per veure com era el dia a dia d’una ciutat sota setge i descobreix les fortificacions de Tortosa de la mà d’aquells que les van defensar.


Els Miquelets de Catalunya seran els protagonistes d’aquestes jornades que combinen recreació històrica i divulgació de la història i el patrimoni de la ciutat, conjuntament amb els Amics dels Castells.

programa

Divendres

Els preparatius

10.30 h. Coneix un miquelet del segle XVIII. Presentació dels Miquelets a les escoles de Tortosa.. Lloc: pl. de l’Absis


19.00. Taller inaugural: Introducció al segle XVIII, moda i costums. A càrrec de German Domingo i Irina Medvedeva, del grup de recreació Bum. Lloc: Aula didàctica del Museu de Tortosa.


19.30 h. Conferència inaugural, El setge de Tortosa, la conquesta d’una peça clau en la guerra de Successió. a càrrec d’Aleix Gonzàlez, arqueòleg i historiador. Lloc: Aula didàctica del Museu de Tortosa.


20.30 h. Passi del curtmetratge Vèncer o morir, documental que recrea la vida en els camps militars del segle XVIII. Lloc: Aula didàctica del Museu de Tortosa.

Dissabte

La resistència, viurem lliures...o morirem!

10.45 h. Desfilada del contingent militar de cavalleria i infanteria, i bans de guerra. Recorregut: sortida de la plaça Mossèn Sol, c. de la Mercè, c. de la Rosa, pl. Agustí Querol, c. de l’Àngel, c. St. Blai, c. Teodor Gonzàlez, av. de la Generalitat, c. Dr. Vilà i pl. de l’Ajuntament.


11.30 h. Lectura del Bans de guerra, carrers de la zona comercial.


12.00 h. Recepció i revista de les tropes per part de les autoritats amb salves d’honor. Lloc: pl. de l’Ajuntament


12.30 h. Atac fluvial i batalla a la platja. Les tropes borbòniques prenen posicions a la banda dreta del riu mentre les forces austriacistes intenten evitar-ho. Lloc: platja fluvial de Ferreries.


13.30 h. Dinar popular a les Avançades de Sant Joan. Un àpat a les muralles obert a tothom, preu 13€. Reserva prèvia imprescindible al telèfon 977 449 648, whatsapp 607 99 08 36 o a turisme@tortosa.cat.


16.30 h. Visita de les fortificacions a càrrec de l’enginyer militar. Sortida de la tenda d’oficials de Miquelets de Catalunya, Avançades de Sant Joan.


De 17.00 a 18.15 h. Campaments austriacista i borbònic, recreació de la vida civil i militar. Els dos exèrcits estan cara a cara en els moments previs al xoc. Lloc: Pati d’armes de les Avançades de Sant Joan.


De 17.00 h. a 21.00 h. Mercat d’artesania. Lloc: primer fossar de les Avançades de Sant Joan.


De 17.00 a 18.00 h. Tallers infantils i demostracions de forja, reclutament i instrucció militar. Lloc: campament de Miquelets de Catalunya, Avançades de Sant Joan.


De 17.00 a 18.00 h. Rondes de guàrdia i ban de guàrdia. Lloc: campament de Miquelets de Catalunya, Avançades de Sant Joan.


17.00 h. Taller de vestuari del segle XVIII. L’ambaixador de Pere I el Gran, tsar de totes les Rússies, explicarà la indumentària de l’època. Lloc: fossar de la segona Avançada.


17.15 h. Lectura del Bans de guerra, carrers de la zona comercial.


18.00 h. Recreació del Setge de Tortosa: primer assalt a les Avançades de Sant Joan en un combat ferotge amb unitats de cavalleria, foc d’artilleria i pirotècnia. Lloc: fossar de la segona Avançada.


19.30 h. Ball popular d’època obert a tothom per ballar les danses de l’època amb l’ajuda dels recreadors. Lloc: fossar de la primera Avançada

Diumenge

La batalla final: o vèncer....o morir!

8.00 h. Toc de diana i revista de la tropa. Lloc: Avançades de Sant Joan


De 10.30 a 12.00 h. Campaments austriacista i borbònic, recreació de la vida civil i militar. La tensió és màxima, són els moments previs al combat final. Lloc: patí d’armes de les Avançades de Sant Joan.


De 10.30 h. a 14.00 h. Mercat d’artesania. Lloc: primer fossar de les Avançades de Sant Joan.


De 10.30 a 12.00 h. Tallers infantils i demostracions de forja, reclutament i instrucció militar. Lloc: campament de Miquelets de Catalunya, Avançades de Sant Joan.


10.30 h. De Pere III al general Ortega, 500 anys de muralles de Tortosa. Visita guiada a càrrec de Dídac Gordillo i el brigadier Petit. Sortida de la plaça Menahem Ben Saruq. Organitza: Amics dels Castells i del Nucli Antic i Miquelets de Catalunya.


11.00 h. Lectura del Ban de guerra. Lloc: Avançades de Sant Joan


11.15 h. Taller Costums i vida de Cort al segle XVIII. Lloc: fossar de la segona Avançada.


12.00 h. Recreació del Setge de Tortosa: assalt decisiu amb totes les tropes en una batalla amb cavalleria, foc d’artilleria i pirotècnia. Lloc: fossar de la segona Avançada.


13.00 h. Combat final, després d’obrir bretxa l’exèrcit de les Dues Corones, la resistència austriacista lluita a ultrança, esperant desesperats els reforços que mai arribaran. Lloc: fossar de la primera Avançada.


13.30 h. Representació de la Capitulació de la ciutat. Lloc: fossar de la primera Avançada.

Com arribar-hi

Organitza

Companyies

Col·labora

×