La ciutat del Renaixement

Retroba l'esplendor del segle XVI

Descobreix un conjunt renaixentista únic

La història de Tortosa s’ha vist sempre determinada pel vincle del riu Ebre amb el mar Mediterrani. Ha sigut històricament una ciutat multicultural i oberta al món a través de l’aigua. La situació geogràfica privilegiada del lloc d’assentament de la ciutat i la fertilitat de la vall de l’Ebre, que descriu Cristòfor Despuig a Los Col·loquis de la insigne ciutat de Tortosa, ha determinat l’economia i la riquesa de la ciutat al llarg de la història. La Tortosa del segle XVI esdevé el centre cultural i artístic més rellevant de la Catalunya del Renaixement. Sis dels presidents de la Generalitat van estar estretament lligats a la Tortosa d’aquest segle.
L’estil renaixentista no és estrictament català i n’hi ha poques representacions a Catalunya. En canvi, curiosament, aquest estil a Tortosa va gaudir de la màxima esplendor. Hi ha dos grans estendards que la fan especialment destacada, un de literari, amb l’obra de Cristòfor Despuig, i un altre d’arquitectònic, amb el conjunt dels Reials Col·legis, un exemple únic i encisador a Catalunya. Els Reials Col·legis estan formats pel Col·legi de Sant Jaume i Sant Maties, el Col·legi de Sant Jordi i Sant Domènec i l’església de Sant Domènec, que actualment és la seu de l’exposició permanent sobre la Ciutat i la Festa del Renaixement, que alberga l’armari-arxiu construït el 1574.
La importància i la singularitat dels monuments del segle XVI de Tortosa van impulsar el municipi a tirar endavant el 1995 la Festa del Renaixement. Es tracta d’una festa de recreació històrica al voltant d’aquesta època, que amb els anys ha esdevingut el principal actiu turístic de la ciutat i ha estat declarada Fiesta de Interés Turístico Nacional. Durant els quatre dies de festa, el tercer cap de setmana de juliol, els carrers de la ciutat s’engalanen i milers de persones es vesteixen d’època per participar en un atapeït programa d’actuacions, desfilades, àpats d’inspiració renaixentista i mercats de productes variats. Participar en la Festa del Renaixement és tota una experiència.

Viu la ciutat del Renaixement

Una experiència única

La Festa del Renaixement

Llegir més

El patrimoni

Descobreix l'art del Renaixement

Llegir més

La ruta del Renaixement

Segueix les petjades dels ciutadans il·lustres

Llegir més

Mengeu de Festa

Tasta la cuina del Renaixement

Llegir més

Una ciutat bimil·lenària

L'empremta de les cultures

Llegir més

Experiències

Visites guiades

Coneix la ciutat a fons

Visites caracteritzades

Una immersió al passat

Un riu d'història

Navega per l'Ebre

×