L'Ebre, el gran riu

El riu ha definit la fesomia del territori i el caràcter de la seva gent


El riu Ebre i la navegació fluvial ha estat escollit, per votació ciutadana, com un dels 7 Tresors del Patrimoni Cultural de Tortosa en el context de la celebració de Tortosa Capital de la Cultura Catalana 2021.


Parlar de Tortosa és parlar de l’Ebre i, a la ciutat, el riu és un dels grans protagonistes. El riu travessa Tortosa com un espill en calma i la seua visió o el seu record susciten en qualsevol tortosí l’emoció de sentir-se o d’haver tornat a casa. La vida dels tortosins està íntimament lligada al riu com un arbre a la terra. El poeta tortosí Gerard Vergés va immortalitzar aquest vincle vital amb aquell vers que diu: ‘Tot sovint penso que la meva infància té una dolça i secreta remor d’aigua.’


El riu Ebre ha sigut un factor històric determinant perquè els primers habitants de Tortosa s’hi establissin a la vora. Amb el temps va convertir-se en una ciutat d’important comerç i transport de materials. Moltes mercaderies passaven per Tortosa per remuntar riu amunt i introduir-se a la resta de la península Ibèrica. El riu facilitava la combinació del transport fluvial i terrestre, i durant l’edat mitjana Tortosa era un destacat focus comercial.

Navega amb els antics llaguts


L’Ebre ha sigut així testimoni de tot l’esplendor d’aquesta ciutat, però també de les seues misèries. Durant la Guerra Civil Espanyola, la ciutat va quedar dividida en dos, amb els dos exèrcits enfrontats a banda i banda del riu. De ben segur que al fons de les seues aigües encara s’amaguen molts misteris.


Per al visitant que arriba a Tortosa per primera vegada, l’Ebre sorprèn per la seua amplitud i es converteix en una parada obligatòria durant la visita. Més que un monument per conèixer, l’Ebre és com un ésser viu per descobrir i cuidar. Se’l pot contemplar des dels ponts i des dels passejos de ribera de la ciutat, a banda i banda del riu. Les opcions per gaudir-ne són múltiples: navegant amb el llagut, des d’una piragua o un caiac, o fins i tot pescant-hi.

Explora l'Ebre

La identitat d'un territori a través de les seves aigües

Solca l'Ebre

Llegir més

Un entorn privilegiat

Llegir més

Navegacions

Llegir més

Canoa i kaiac

Llegir més

Visites guiades

Llegir més
×