Els 10 imperdibles

1. La ciutat de l’Ebre i el llagut

Descobrir Tortosa és descobrir el riu Ebre

La capital del territori viu de cara a aquest mític riu que va donar nom a tota la península Ibèrica. L’antic pont de ferrocarril i el pont de l’Estat són dos espais ideals per contemplar i gaudir de les magnífiques vistes cap a l’Ebre. Una de les millors maneres per descobrir l’encant d’aquest riu mil·lenari també és navegar amb el llagut Lo Sirgador. El seu embarcador es troba al costat mateix del Mercat Municipal. Aquesta emblemàtica embarcació recrea els antics llaguts i ofereix un servei turístic de primer ordre. Manté una ruta regular per gaudir de la façana fluvial i històrica de la ciutat i del bosc de ribera als voltants de l’illa de la Xiquina. També ofereix rutes especials amb música en directe i tastos de vins.

2. La catedral

La Catedral és una parada obligatòria en la visita a Tortosa i un dels seus monuments històrics més destacats. D’interior gòtic i façana barroca, es calcula que la seua construcció va durar 412 anys. A l’interior de la Catedral és molt recomanable visitar l’exposició permanent, amb una mostra de l’art de nou segles i importants còdexs i documents històrics, així com el cadirat del cor del segle XVI. El bisbat de Tortosa abasteix no només les quatre comarques de les Terres de l’Ebre, sinó que s’endinsa, per raons històriques, en les províncies de Tarragona, Castelló i Terol.

3. L'esplendor del Renaixement

Tortosa és la ciutat del Renaixement català. Fundats per Carles V per a l’educació dels moriscos, els Reials Col·legis de Tortosa són la joia de la ciutat i una peça cabdal de l’estil renaixentista a Catalunya, que no té representacions tan destacades enlloc. El conjunt arquitectònic conegut amb el nom de Reials Col·legis està format per tres edificacions: el Col·legi de Sant Jaume i Sant Maties (on està ubicat l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre), el Col·legi de Sant Domènec i de Sant Jordi (actual seu de l’Escola Oficial d’Idiomes) i l’església de Sant Domènec (actualment Centre d’Interpretació del Renaixement). El pati del Col·legi de Sant Jaume i Sant Maties, considerat únic al país, té representats els bustos dels reis de la Corona d’Aragó, des de Ramon Berenguer IV fins a Felip IV. Imprescindible.

4. Activitats a l'aire lliure

La ciutat està envoltada de natura, de manera que la visita a Tortosa es pot combinar amb múltiples activitats a l’aire lliure. Tortosa es troba entre dos parcs naturals, així que les passejades i excursions pel massís dels Ports o les activitats aquàtiques al delta de l’Ebre garantiran una jornada inoblidable per als amants de la natura. Ben a prop també et pots embarcar en una piragua o un caiac i navegar riu avall o, fins i tot, fer una passejada a cavall.

5. El modernisme i la ciutat dels eixamples

Passejar pel centre de Tortosa permet descobrir la potent empremta modernista a la ciutat i els seus carrers quadriculats propis de l’eixample, que es construí a la ciutat a finals del segle XIX i principis del segle XX. El Museu de Tortosa, situat en el recinte de l’Antic Escorxador o el Mercat Municipal en són dos bons exemples, així com el mateix parc de la ciutat, amb tocs romàntics. Per tot l’eixample de la ciutat es troben potents mostres del modernisme: cases Grego, Brunet, Bau o Matheu.

6. Via Verda

En la visita a Tortosa és molt recomanable dedicar una jornada a la bicicleta i gaudir de la pau que es respira en aquest entranyable camí sense vehicles de motor i envoltat de natura, la via verda. La Vall de Zafán és un antic traçat de tren reconvertit en via verda, per on només es pot passar en bicicleta, a peu o a cavall. El seu traçat arrenca al pont del ferrocarril de Tortosa i travessa les poblacions de Roquetes, Jesús, Aldover, Xerta i Benifallet, per arribar a la Terra Alta en direcció a Pinell de Brai, Prat de Comte, Bot, Horta de Sant Joan i Arnes. Es pot arribar fins a Alcanyís, a l’Aragó.

7. Les fortificacions

Tortosa conserva una potent muralla i una xarxa de fortificacions, com ara el fortí de Tenasses, les fortificacions del Sitjar, els fortins d’Orleans i els trams de muralla del segle XIV. També existeixen diverses torres que encara es conserven. Pel que fa al castell de la Suda, Bé Cultural d’Interès Nacional, és un impressionant testimoni arquitectònic de la ciutat andalusina. Avui s’hi ubica el Parador de Turisme.

8. La Guerra Civil

Tortosa va ser front de guerra durant la Guerra Civil Espanyola (1936-1939). La ciutat va ser durament castigada pels bombardejos franquistes. La reconstrucció dels edificis i carrers afectats va ser llarga i difícil. Avui es pot visitar, entre d’altres, un refugi antiaeri que recrea els moments de pànic que van haver de viure els tortosins d’aquella tragèdia. A la comarca veïna de la Terra Alta també es poden descobrir els espais de la Batalla de l’Ebre, la més sagnant de la Guerra Civil.

9. El Call Jueu

Tortosa és un dels pocs indrets on, durant la baixa edat mitjana, van conviure i coexistir les tres grans cultures i religions monoteistes: cristiana, musulmana i jueva. Avui una altra visita imprescindible és el seu call jueu, format per un entramat de tortuosos i estretíssims carrers de color blanc que recorden altres èpoques, com si el temps no hi hagués avançat.

10. Cultiva l'art de viure

Hereva de la tradició i de totes les civilitzacions que hi han passat, Tortosa aglutina tota una cultura de vida atenta als sentits. A Tortosa podràs realitzar una estada relaxant i gaudir de la seua variada gastronomia. La visita al mercat de la ciutat és simplement imprescindible per saborejar-hi els productes i la potent gastronomia del territori, que abraça tant el mar com la muntanya per la seua proximitat a la generosa horta i a la rica pesca.

No et pots perdre

Tortosa en un dia

Llegir més

La Via Verda

Amb sortida des de Tortosa, recorre les Terres del'Ebre

Llegir més

Una escapada a Tortosa

Descobreix la ciutat i el territori

Llegir més

El Delta de l'Ebre

Llegir més

Els parc natural dels Ports

Llegir més

Viu la ciutat i el territori

Experiències

Activitats culturals, d'aventura, en grup, per a tota la família i, sobretot, per xalar!

Llegir més

A l'aire lliure

Excursions a peu, en 4x4 o en bici

Llegir més

Al riu

Navega en el llagut o explora en piragua o caiac

Llegir més

Amb nens

Una visita inoblidable

Llegir més
×