Descripció

El Castell de la Suda, les muralles i les fortificacions han estat escollits, per votació ciutadana, com un dels 7 Tresors del Patrimoni Cultural de Tortosa en el context de la celebració de Tortosa Capital de la Cultura Catalana 2021.

El seu nom prové del reforç avançat al castell principal de la Suda, dit també de Sant Joan, que funcionen com a una continuació del mateix. El formen diversos recintes defensius enllaçats entre si i construïts durant els segles XVII i XVIII.

El primer recinte, tocant a la fortalesa, presenta els murs més antics al sud, on engloba el portal medieval de la Bassa i l’espai que ocupen els vials d’accés entre el barri de Remolins i el Rastre i el talús per vianants.

El segon recinte o primera avançada, des del glacis fins als seus dos baluards al nord i al sud flanquejat per barbacanes. Al costat nord, observarem la connexió de la muralla del segle XIV amb el seu pas de ronda que descendeix fins a la torre Grossa o del Cèlio.

El tercer recinte o segona avançada el formen una plaça d’armes central amb barbacanes als seus flancs que dominen visualment els barrancs del Rastre i del Cèlio.

Patis d’armes, baluards o bastions, fossats, contramuralles, hornabecs, polvorí, troneres, camins coberts, murs atalussats, revellí o fortí aïllat ens parlen de la funcionalitat i del paper estratègic que ha tingut l’emplaçament i el caràcter de plaça forta de Tortosa.