Descripció

El Castell de la Suda, les muralles i les fortificacions han estat escollits, per votació ciutadana, com un dels 7 Tresors del Patrimoni Cultural de Tortosa en el context de la celebració de Tortosa Capital de la Cultura Catalana 2021.

El castell ocupa el turó central de la ciutat antiga, emergeix i senyoreja per sobre de totes les edificacions històriques urbanes. D’enorme importància estratègica, la fortificació i la panoràmica urbana i comarcal que divisa és aclaparadora. Constitueix la gran talaia i un magnífic mirador de Tortosa.

S’hi han trobat restes iberes i romanes. Els àrabs, del temps d’Abd-al-Rahman III, la convertiren en alcassaba i fou residència reial des de Jaume I. El perímetre correspon, a grans trets, a l’original, condicionat per les característiques del terreny. Sembla que originalment alternava torres defensives de planta quadrada amb panys de muralla. El pas dels segles obligà a realitzar adaptacions d’acord a les noves exigències militars, substituint merlets i torres per troneres i parapets. Als segles XVII i XVIII, al seu extrem nord-est, es van construir les avançades.

A l’interior del recinte es van realitzar diverses construccions: aljubs, naus i el polvorí. Al gran pou central, o suda, conflueixen nombroses galeries subterrànies amb sitges i forns.

A la Guerra Civil patí una greu destrucció i des del 1972 és Parador Nacional de Turisme, fet que provocà grans restauracions. De l’antiga edificació es conserven muralles, arcades, polvorí, sala amb finestres triforades, el pati d’armes i galeries subterrànies.