Descripció

A peu, en bicicleta o a cavall. Aquests són els tres únics mitjans pels quals podem desplaçar-nos per la Via Verda, que naix a Tortosa i arriba fins Alcanyís. Qualsevol persona de qualsevol condició física o edat pot gaudir d’un tram d’aquest espai privilegiat, convertit en una artèria de natura i desconnexió. La Val de Zafán és un antic traçat de tren reconvertit en via verda. S'inicia a Tortosa i travessa les poblacions de Roquetes, Jesús, Aldover, Xerta i Benifallet, des d'on continua per la veïna comarca de la Terra Alta direcció el Pinell de Brai, Prat de Comte, Bot, Horta de Sant Joan i Arnes. Fins i tot podem seguir fins a Lledó, municipi limítrof amb l'Aragó, on el traçat ens portarà fins a Vall-de-roures i finalment a la població d'Alcanyís.



Pont del Ferrocarril  El característic recorregut s’inicia al pont sobre el riu Ebre a Tortosa, que constitueix l’obra de fàbrica més significativa de la línia de ferrocarril de València a Tarragona. El pont va ser inaugurat el 1868 i fou reconstruït després de la Guerra Civil. Actualment, ha estat rehabilitat i posat en ús com a punt de partida de la Via Verda de la Val de Zafán. Per suposat, molts tortosins l’empren diàriament també per creuar la ciutat. Si emprenem la marxa, ja siga a peu o en bicicleta, creuarem el barri de Ferreries i anirem travessant els afores de la ciutat fins començar a envoltar-nos de natura.

 

Roquetes  La primera parada, si fem l’itinerari en bicicleta, pot ser el municipi veí de Tortosa, Roquetes. Allà hi ha la seu del Parc Natural dels Ports i l'Observatori de l'Ebre, dos centres molt recomanables per visitar.

 

EMD de Jesús  A la vora hi ha el poble de Tortosa,  Jesús. Podem aprofitar per conèixer aquesta entranyable població que compta amb patrimoni com l’Església de Sant Francesc (s. XVIII) , la casa mare d' Enric d'Ossó, la casa museu de Rosa M. Molas, l’ermita de Sant Bernabé (s .XIV) o els Molins del Comte. A partir d’aquí la Via Verda ja és més verda que mai, i gaudirem de tot l’esplendor de la natura, a la vora del riu.

 

Antiga estació d'Aldover  L’antiga estació de tren ha estat reconvertida en servei de restauració, un lloc ideal on aturar-nos a descansar. També podem endinsar-nos al poble per descobrir l’Església de la Nativitat (d’estil neoclàssic), restes de l'antic calvari o el centre d'interpretació del riu Ebre.

 

Antiga estació de Xerta  En aquest municipi tan vinculat al riu i a la natura  es pot visitar l’Església de l'Assumpció i Sant Miquel i alguns exteriors de les cases senyorials de Sentís, Rabanals, Pau i Ceremines, actualment convertida en l’hotel Villa Retiro (de cinc estrelles). Xerta també disposa d’alberg. Continuant per la Via Verda trobem l'Assut, obra medieval situada al bell mig de l'Ebre, i el molí (s. XVI). Hi ha una àrea de lleure i un mirador. Es recomana la vista a l'antiga estació de tren de Xerta, actualment convertida en Centre d'interpretació de l'Aigua.

 

Antiga estació de Benifallet  L'antiga estació de Benifallet ha estat reconvertida en allotjament i servei de restauració, i un espai privilegiat on, a l’estiu, es fan concerts a la fresca. El poble de Benifallet dista  6km de l'estació i, si es vol visitar, s'ha de creuar la carretera C-12. Es recomana la visita a les espectaculars Coves Meravelles, l'església parroquial (s.XVII), l'ermita de la Mare de Déu de Dalt o del Calvari (XIII). Benifallet també és un poble que viu de cara al riu i ofereix moltes sortides en barca.

 

Antiga estació de Pinell de Brai  Ja hem arribat a la Terra Alta, on gaudirem d’una zona de natura 100% i dels divertits túnels que travessen la via. A 400 m de l'estació de Pinell de Brai, en direcció a Arnes, hi ha un camí a l'esquerra que passa per davant d'una Teuleria on encara és visible una gran xemeneia. Resseguint aquest camí, arribem a la carretera N-230b just abans del pont que travessa el riu Canaletes, a 300m de l'estació de Pinell de Brai. A 6 km de l'estació es troba el nucli urbà de Pinell de Brai. Si ens aturem, és impensable no contemplar l’obra d’art que és el Celler Cooperatiu d'estil modernista, també conegut com una de les dos Catedrals del Vi, juntament amb la de Gandesa, del territori.

 

Antiga estació de Prat de Comte   Per darrere de l'estació de Prat de Compte hi ha un camí que ens porta a l'àrea d'interpretació de la vall de la Jepa. Des d'aquí, resseguint el camí, travessem pel riu Canaletes i emprenem un sender estret que hi ha a la dreta. Aquest sender ens durà fins al santuari de la Fontcalda resseguint els seus estrets.

 

Antiga Estació de Bot   Bot gaudeix d’uns paisatges naturals incomparables, al cor de la Terra Alta. Podem aturar-nos a descansar o, simplement, a contemplar i respirar profundament. Enmig de la Via Verda fins i tot trobarem... un antic vagó de tren convertit en bar! Des de davant l'estació cal resseguir el camí que travessa el riu Canaletes, que porta a l'ermita de Sant Josep, situada al cim d'una muntanya de 293m. Aproximadament a meitat trajecte, passat el riu, hi ha un camí a mà dreta que porta a l'àrea recreativa del Forat de la Donzella, on l'aigua brolla entre les roques d'un acollidor indret, condicionat amb taules, fogons i bancs.

 

Antiga estació d'Horta de Sant Joan   Hem arribat a un dels municipis amb més encant de la Terra Alta, on Picasso  va passar llargues temporades i on, diuen, va descobrir el cubisme. Des de davant de l'estació d'Horta surt un camí senyalitzat que ens porta al convent de Sant Salvador, al peu de la Muntanya de Santa Bàrbara. El convent és d'origen templer i està construït per un grup d'edificis que van des dels segles XIII al XVII disposats al voltant d'un claustre renaixentista. La muntanya de Santa Bàrbara s'alça amb 735 metres d'altitud i un petit camí ens permet arribar, caminant, fins al seu cim.

 

Antiga estació d'Arnes  Aquí finalitza la Via Verda catalana, en l’entranyable poble d’Arnes, que té una plaça preciosa on podem aturar-nos a descansar. Des de darrere l'estació d'Arnes hi ha un camí que ens porta a la TV-3303, a la base del pont sobre la Via Verda, on un cartell ens indica una zona de bany als tolls del riu Algars. Des d'allí podem contemplar l'imponent pont de formigó que serveix per travessar el riu i que separa els trams de Catalunya i de l’Aragó.