1708, EL SETGE DE TORTOSA

El destí d'un país està en joc.

Tortosa, 8 de juliol de 1708. La ciutat es troba al límit de les seves forces. Víctima d’un setge ferotge, contra tot pronòstic, la ciutat ha resistit l’exèrcit borbònic amb un únic objectiu: la defensa de les institucions catalanes. Durant la vigília de la batalla que decidirà el futur del país, només es contempla un únic desenllaç: vèncer o morir.


Reviu els últims dies del Setge de Tortosa. L’olor de pólvora i les desfilades de tropes omple els carrers de la ciutat per recrear un dels períodes més decisius de la història de Catalunya: la guerra de Successió.  Viu en directe la batalla definitiva que va posar fi a un dels setges més cruents del nostre passat, visita el campament dels diferents regiments per veure com era el dia a dia sota el setge i descobreix les fortificacions de Tortosa de la mà d’aquells que la van defensar.


Més de 120 recreadors seran els protagonistes d’aquestes jornades que combinen recreació històrica i divulgació de la història i el patrimoni de la ciutat, conjuntament amb els Amics dels Castells.

Programa

Dissabte 30 de setembre: La resistència, viurem lliures...o morirem!

10.30. Mostra d’armes. Desfilada de les forces que participarà a la recreació. Pl Mossèn Sol, c. Martí Miralles, pl. Estudis, c. de la Mercè, pl. de la Cinta, c. de la Rosa, pl. Agustí Querol, c. Sant Blai, c. Teodor Gonzàlez, av. Generalitat, c. Dr. Vilà i Pl. Espanya.


11.00 h. Recepció i revista de les tropes per part de les autoritats. Mostra dels regiments participants en el Setge amb salves d’honor. Presentació dels batallons històrics que combatran pel domini de Tortosa.. Lloc: pl. de l’Ajuntament.


11.30 h. Salves d’honor. Disparada conjunta de tots els fusellers participants. Lloc: pl. de Ajuntament.


12.00. Mostra d’armes. Desfilada camí a la batalla. Pl. de l’Ajuntament, c. Sebina, av. Generalitat, pont de l’Estat, c. Llarga de Sant Vicent i c. Alfara.


12.30 h. Batalla fluvial. Les tropes borbòniques prenen posicions a la banda dreta del riu mentre les forces austriacistes intenten evitar-ho. Lloc: platja fluvial de Ferreries.


13.45 h. Foto de família de tots els participants en la recreació del Setge de Tortosa. Lloc: escales de la catedral.


16.30 a 18.30. Portes obertes espai interpretatiu de les Avançades de Sant Joan. Organitza: Amics dels Castells i el Nucli Antic. Lloc: Espai interpretatiu Avançades de Sant Joan, primer fossar.


De 17.00 a 18.15 h. Campaments austriacista i borbònic, recreació de la vida civil i militar. Els dos exèrcits estan cara a cara en els moments previs al xoc. Lloc: Pati d’armes de les Avançades de Sant Joan.


De 17.00 a 18.00 h. Rondes de guàrdia i ban de guàrdia. Lloc: campament de Miquelets de Catalunya, Avançades de Sant Joan.


17.30 h. Presentació de la intervenció espai interpretatiu de les Avançades de Sant Joan a càrrec d’Òscar Cid, autor de la planificació del projecte. Organitza: Amics dels Castells i el Nucli Antic. Lloc: Espai interpretatiu Avançades de Sant Joan, primer fossar.


18.30 h. Recreació del Setge de Tortosa: primer assalt borbònic a les Avançades de Sant Joan, en un combat ferotge amb unitats de cavalleria, foc d’artilleria i pirotècnia. Lloc: fossat de la segona Avançada.


18.45 h. Recreació del Setge de Tortosa: combat i retirada al fossar. Els defensors aconseguiran repel·lir l’atac borbònic i continuar vius un dia més Lloc: fossat de la primera Avançada.


20.00 h a 21.00 h. Visita lliure al campament. Entre les tendes, les penes s’obliden com es pot, amb música, beure, exercicis militars. Demà no es sap el que passarà. Lloc: pati d’armes de les Avançades de Sant Joan

DIUMENGE 1 D'OCTUBRE: La batalla final: o vèncer....o morir!

9.00 h. Toc de diana i revista de la tropa. Lloc: Avançades de Sant Joan


De 10.00 a 12.00 h. Campaments austriacista i borbònic, recreació de la vida civil i militar. La tensió és màxima, són els moments previs al combat final. Lloc: patí d’armes de les Avançades de Sant Joan.


12.00 h. Recreació del Setge de Tortosa: combat d’aproximació, la lluita per la ciutat es fa pam a pam, muralla rere muralla. Lloc: fossat de la segona Avançada.


12.30 h. Recreació del Setge de Tortosa: assalt a ultrança. Les tropes borbòniques han superat la primera línia de defensa, la ciutat es troba en el moment més crític. La lluita és desesperada i el desenllaç tràgic. Lloc: fossat de la primera Avançada.


13.00 h. Representació de la Capitulació de la ciutat. Lloc: fossat de la primera Avançada.


 


IMPORTANT

Seguiu en tot moment les instruccions de l’organització.

Com arribar-hi

Organitza

Companyies

Col·labora

×