Descripció

En terrenys guanyats a l’Ebre, sobre el port fluvial des de l’edat mitjana, entre el riu i l’actual avinguda de la Generalitat, s’alça un edifici voluminós, d’aparença elemental i obra brillant, construït entre 1884 i 1887, un dels edificis emblemàtics de la ciutat.

A partir del projecte de Joan Abril, l’execució final del projecte i la solució tècnica de l’estructura de la coberta corresponen a Joan Torras i Guardiola, “l’Eiffel català”. El promotor va ser el Banc de Tortosa. Trenca amb el prototipus de mercat de tres naus, s’estructura en una única nau rectangular, amb simetria absoluta respecte els seus dos eixos, amb teulada a doble vessant i amb una entrada a cada costat, sent-ne les principals les corresponents als costats curts.

Si l’exterior és cridaner i efectiu, amb evocacions a portades i contraforts del romànic català, merlets del gòtic i decoració que prediu el modernisme, el seu interior destaca per una admirable audàcia en l’estructura que suporta la coberta. Per tal de salvar l’amplada considerable, tot mantenint l’espai interior diàfan, l’autor emprà 14 estructures metàl·liques de ferro i perfil parabòlic, a mode d’arcs de diafragma que, a més a més, redueixen les empentes laterals.