Tortosa, 10 raons per venir

1. La història i el ric passat de Tortosa


Hi ha poques ciutats petites que no siguen capital de província amb la transcendència de Tortosa, amb una història de 2.000 anys. A cada racó del seu riquíssim nucli antic es respiren èpoques passades. Els ibers van escollir la que avui és la capital de la comarca del Baix Ebre per establir-se. De fet, els historiadors es plantegen si va arribar a ser l’enigmàtica i important ciutat Hibera. Si fos així, Tortosa hauria donat nom al riu Ebre (Iber) i a tota la península. Com a proves del seu esplendorós passat, per on van passar romans, musulmans, jueus i cristians, Tortosa llueix l’impressionant castell de la Suda, la catedral de Santa Maria i elegants edificis modernistes. No en va se l’anomena la ciutat de les tres cultures: cristiana, jueva i àrab. Durant l’època del Renaixement (s. XVI) Tortosa va viure el seu moment de màxima esplendor.


La capital del riu Ebre

2.- La capital del riu Ebre

 


El riu Ebre és un dels grans tresors de Tortosa. L’Ebre travessa pel mig de la ciutat, i es pot contemplar des dels seus ponts i passejos de ribera, especialment indicats per gaudir-lo i observar-lo. Els seus ciutadans senten una profunda estima per aquest riu, ja que té un protagonisme especial i ineludible en les seues vides. També es pot conèixer l’especial encís de l’Ebre a bord de Lo Sirgador, el llagut de Tortosa, i fer un trajecte per tota la seua façana fluvial i els seus paisatges de ribera. Una posta de sol a bord del llagut o contemplar el riu i el sol que s’amaga darrere del massís dels Ports poden ser unes experiències irrepetibles.

3. Entre dos parcs naturals

 


Tortosa es troba situada a cavall d’entre dos parcs naturals, el Delta de l’Ebre i el Parc Natural dels Ports, i al cor de les Terres de l’Ebre, declarades Reserva de la Biosfera per la UNESCO. La proximitat a la riquesa natural d’aquests entorns, tant de platja com de muntanya, fa que Tortosa sigui un destí ideal per descobrir tot el territori. Tortosa es troba envoltada de natura i ofereix una gran quantitat de possibilitats a l’aire lliure, com fer una ruta amb bicicleta per la Via Verda, realitzar una excursió per la muntanya o gaudir d’un tomb a bord d’una embarcació pel riu o pel delta.

4. La ciutat de les tres cultures

 


Històricament, Tortosa és única i diferent. Tortosa és un dels pocs indrets on a la baixa edat mitjana van conviure i coexistir les tres grans cultures i religions monoteistes: cristiana, musulmana (sarraïna) i hebrea (jueva). El 1148, un cop conquerida la ciutat per Ramon Berenguer IV als musulmans que l’havien dominat des del s. VIII, s’hi autoritzà la permanència de la seua comunitat sarraïna, igualment que la comunitat jueva, establerta a Tortosa des del període romà. Les tres comunitats van conviure a Tortosa amb relatiu pacifisme durant segles. Al passejar per la ciutat antiga et trobaràs amb la seva memòria.

5. Les Festes

 


A finals de juliol Tortosa celebra la Festa del Renaixement. Amb el subtítol L’esplendor d’una ciutat al segle XVI, la festa rememora aquest període històric, un dels moments més interessants i rics per a la ciutat. La festa, declarada Festa d’Interès Turístic Nacional, compta amb una amplíssima oferta d’activitats de caire lúdic i cultural, amb una seixantena d’espectacles diaris i milers de persones vestides d’època. És un dels grans esdeveniments de la ciutat que, durant quatre dies, realitza un intensíssim i integral viatge al passat.

6. La gastronomia

 


Per la seua ubicació, Tortosa gaudeix d’una gran varietat dels productes estrella del territori: el peix, els mol·luscos i el preuat arròs del delta de l’Ebre, l’horta, la verdura i la fruita dels conreus d’interior i els dolços típics de la ciutat, com els pastissets. Tot això es pot trobar al Mercat Municipal, edifici d’estil modernista al bell mig de la ciutat. A Tortosa hi ha una nombrosa oferta de restaurants i establiments on gaudir dels productes de kilòmetre zero. Ben a prop de la ciutat també es troben 3 restaurants guardonats amb estrella Michelin.

7. La qualitat de vida

 


Apartada del bullici de les grans capitals, Tortosa es troba enmig d’un privilegiat paradís natural, però també disposa de tots els serveis i les comoditats d’una petita ciutat que es pot recórrer sencera a peu. Resulta un destí ideal per passejar sense presses pels carrers del seu centre i nucli històric i gaudir d’una estada relaxant i familiar. La seua gent, de caràcter acollidor, et farà sentir com a casa.

8. La cultura

 


Música, art, patrimoni, teatre, cinema… Per als amants de la cultura, el ric dinamisme artístic de Tortosa serà motiu suficient per visitar-la. La ciutat compta, per la seua privilegiada història, amb el Museu de Tortosa Històric i Arqueològic de les Terres de l’Ebre, la destacadíssima Mostra de Jazz, un festival d’intervencions efímeres als patis dels edificis monumentals i un festival de cinema turístic i sostenible (únic a la península Ibèrica), entre d’altres propostes.

9. La ubicació estratègica

 


Sent la ciutat més gran del conjunt de les Terres de l’Ebre, i situada al bell mig d’aquestes, Tortosa es converteix en la capital del territori. A més del Parc Natural del Delta de l’Ebre i del Parc Natural dels Ports, Tortosa es troba molt ben situada per descobrir la resta de les Terres de l’Ebre i les seues riqueses: els pobles pesquers amb la seua rica gastronomia, les tradicions i les artesanies dels pobles d’interior, els espais de la batalla de l’Ebre o el reconegut vi de la DO Terra Alta.


Tortosa es troba a 200 kilòmetres de Barcelona, i a exactament la mateixa distància de València i de Saragossa, convertint-se així en un enclavament estratègic durant tota la seua història.

10. Les tradicions i el folklore

 


Les tradicions són ben vives a Tortosa. La Setmana Santa tortosina, per exemple, atrau cada any milers de visitants. De fet, Tortosa és l’única ciutat catalana que té obert tot l’any un centre d’interpretació de la Setmana Santa, on s’exposen els passos que es llueixen a les processons, i que són autèntiques obres d’art. Tortosa compta també amb la tradició del ball de la jota i un ric patrimoni folklòric, amb gegants, capgrossos i la cucafera, l’animal mític més estimat del bestiari.

No et pots perdre

Tortosa en un dia

Llegir més

La Via Verda

Amb sortida des de Tortosa, recorre les Terres del'Ebre

Llegir més

Els 10 imperdibles

Els imprescindibles en la teva visita

Llegir més

El Delta de l'Ebre

Llegir més

Els parc natural dels Ports

Llegir més

Viu la ciutat i el territori

Experiències

Activitats culturals, d'aventura, en grup, per a tota la família i, sobretot, per xalar!

Llegir més

A l'aire lliure

Excursions a peu, en 4x4 o en bici.

Llegir més

Al riu

Navega en el llagut o explora en piragua o caiac

Llegir més

Amb nens

Una visita inoblidable

Llegir més

Et proposem

Una escapada ideal

Un cap de setmana per descobrir Tortosa i les Terres de l'Ebre

Gastronomia

Descobreix una cuina lligada a la terra

Rutes

Recorre la ciutat i endinsa't en la seva història

Campanya de promoció online amb el suport del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona

×