Descripció

El Museu de Tortosa (antic escorxador) i les edificacions modernistes han estat escollides, per votació ciutadana, com un dels 7 Tresors del Patrimoni Cultural de Tortosa en el context de la celebració de Tortosa Capital de la Cultura Catalana 2021.


El Museu de Tortosa recull part dels fons del centenari arxiu-museu de la ciutat que era ubicat a l’església de Sant Domènec. Actualment té la seu a l’Antic Escorxador municipal, referència inevitable del modernisme tortosí i d’altíssim valor arquitectònic; d’alguna manera, podríem dir que l’embolcall està a l’alçada del regal, i també en forma part.

La instal·lació, bastida l’any 1908, està formada per un conjunt de pavellons que s’estructuren simètricament dins d’un recinte tancat de planta rectangular. La construcció, amb fonaments de pilars i arcs, es recolza sobre l’antiga llera del riu. L’exterior, d’aspecte colorista, on predomina el maó vist amb manises i teula vidriada, presenta un caràcter que recorda el mudèjar, tant del gust de l’arquitecte Pau Monguió.

L’edifici central i principal de tot el conjunt és ocupat per l’espai expositiu, que fa un recorregut cronològic lineal, didàcticament explicat, de les diferents èpoques històriques de la ciutat, i el seu espai circumdant immediat, repartits en sis àmbits temàtics distribuïts entre la planta baixa i un altell. El material exposat incideix en els moments rellevants de la història de la ciutat.

Altres pavellons, més reduïts de superfície, són dedicats a sala d’exposicions, a usos museístics i centre d’arts visuals de la ciutat.

 

Entrada

General: 3€.

Reduïda*: 2€.

Majors de 65 anys, famílies nombroses i monoparentals, titulars de la targeta acreditativa de la discapacitat, estudiants amb carnet, titulars de la targeta Sefarad Card, titulars de la targeta Privilegium, emesa a Morella o a Alcañiz.

Grups entre 15 i 49 persones (per persona).

Reduïda: 1€.

Grups de 50 persones o més (per persona).

Gratuïta*

Titulars targeta Tortosa Card, guies turístics amb acreditació oficial, professors, membres ICOM, menors de 14 anys i membres del Club Súper 3.

*Caldrà acreditar-se amb la documentació corresponent.