DescripcióLa catedral de Tortosa és una de les mostres notables del gòtic català. Assentada al peu del promontori del castell, ocupa l’espai del fòrum romà, la seu visigòtica i la mesquita musulmana.

Malgrat el dilatat període constructiu, presenta una gran unitat estilística, i la façana barroca constitueix l’acabament de l’obra al segle XVIII.

L’església consta de tres naus sense creuer, amb capelles laterals entre contraforts i coberta amb volta de creueria. L’absència de murs entre les capelles de la capçalera configura un fet singular: una doble girola o deambulatori. Entre els elements per destacar figuren els púlpits del primer tram de la nau central; el retaule major de Santa Maria o de l’Estrella, de fusta daurada policromada de forma políptica i, sobretot, la capella de la Cinta, exemple de barroc ple, veritable santuari marià fet amb jaspi rosat de Tortosa i d’altres marbres nobles.

La porta de l’Olivera, d’un barroc encisador, és una de les entrades al claustre: de planta trapezoïdal, presenta arcs apuntats amb columnes de fust quadrilobulat. S’hi poden trobar gran quantitat de làpides i lloses, capitells historiats i restes renaixentistes. A través de l’entrada de Palau s’accedeix a l’exposició permanent del fons artístic, que ocupa dependències de l’antiga canònica. La mostra replega l’art de nou segles de la seu tortosina: epigrafia romana, visigòtica i àrab, pintures, còdexs, pergamins, escultures, orfebreria, tapissos i el cadirat del cor del segle XVI.

 

Donatius

General: 4,50€.

Jubilats, Carnet Jove, família nombrosa o monoparental: 3,50€.

Nens (10 a 16 anys): 3,50€.

Grups (mínim 20 persones): 3,00€.