Descripció

La Catedral de Santa Maria ha estat escollida, per votació ciutadana, com un dels 7 Tresors del Patrimoni Cultural de Tortosa en el context de la celebració de Tortosa Capital de la Cultura Catalana 2021.


La catedral de Tortosa és una de les mostres notables del gòtic català. Assentada al peu del promontori del castell, ocupa l’espai del fòrum romà, la seu visigòtica i la mesquita musulmana.

Malgrat el dilatat període constructiu, presenta una gran unitat estilística, i la façana barroca constitueix l’acabament de l’obra al segle XVIII.

L’església consta de tres naus sense creuer, amb capelles laterals entre contraforts i coberta amb volta de creueria. L’absència de murs entre les capelles de la capçalera configura un fet singular: una doble girola o deambulatori. Entre els elements per destacar figuren els púlpits del primer tram de la nau central; el retaule major de Santa Maria o de l’Estrella, de fusta daurada policromada de forma políptica i, sobretot, la capella de la Cinta, exemple de barroc ple, veritable santuari marià fet amb jaspi rosat de Tortosa i d’altres marbres nobles.

La porta de l’Olivera, d’un barroc encisador, és una de les entrades al claustre: de planta trapezoïdal, presenta arcs apuntats amb columnes de fust quadrilobulat. S’hi poden trobar gran quantitat de làpides i lloses, capitells historiats i restes renaixentistes. A través de l’entrada de Palau s’accedeix a l’exposició permanent del fons artístic, que ocupa dependències de l’antiga canònica. La mostra replega l’art de nou segles de la seu tortosina: epigrafia romana, visigòtica i àrab, pintures, còdexs, pergamins, escultures, orfebreria, tapissos i el cadirat del cor del segle XVI.

 

Donatius

General: 5.00€.

Jubilats, Carnet Jove, família nombrosa: 4.00€.

Nens (10 a 16 anys): 4.00€.

Grups (mínim 20 persones): 3,50€.