Descripció

L’antiga església de Sant Antoni, seu gremial dels pagesos de Tortosa, ubicada al bell mig del rovell de l’ou urbà que constituïa el carrer de Montcada, de daurat i perenne prestigi, és la seu del Centre d’Interpretació de la Setmana Santa. Restaurada el 2010, allotja les escultures i els passos de la Setmana Santa tortosina. L’edifici forma part del catàleg d’edificis de caràcter històric de la ciutat i representa una fita del turisme religiós.

Durant la Setmana Santa, Tortosa és escenari d’actes multitudinaris i espectaculars, com ara les processons, el pregó, concerts de música sacra, conferències, concursos i festivals. La processó de la Passió, el diumenge de Rams, és la més multitudinària i espectacular, desfilen tots els passos acompanyats de les respectives confraries. El Dijous Sant té lloc la processó del Silenci, on el Santíssim Crist de la Puríssima és portat a mans i on el so dels tambors, els carrers i l’hora (a mitjanit) confereixen un ambient estremidor. Durant la processó del Sant Enterrament, el Divendres Sant, els passos i confraries acompanyen el Crist Jacent del Sant Sepulcre de la Catedral.

El Centre d’Interpretació és el primer museu de passos català. Mostra els passos i misteris escultòrics dels diversos moments de la Passió realitzats a mida natural, de gran realisme, pertanyents a les onze confraries, algunes seculars, que processonen. Hi ha un altell on es mostren els hàbits i les vestidures de les confraries.