Descripció

És l'única del municipi tortosí ubicada al marge dret de l'Ebre. Està situada, aproximadament, a un km del nucli urbà de Jesús, sobre la vall Cervera i vora els cel·lebres Molins d'en Comte. L'edifici religiós actual, de planta rectangular, es de nova fàbrica, del segles XIX-XX. El precedí una ermita gòtica, del segle XIV, orientada cap a llevant, de la qual no ens n'ha arribat cap resta.

Anualment s'hi celebra el romiatge en honor al sant, el dissabte més proper a la seva diada. Consisteix en una concentració de cavalls, tractors i carruatges a la plaça del patí de la Immaculada i després, se surt cap a l'ermita per la coneguda com a ruta de Sant Bernabé. La passejada discorre entre bancals d'oliveres i garrofers, fins arribar a la capella, flanquejada per una filera de xiprers i un banc d'obra. Després de la missa, hi ha venda de mides i baldanada popular.

L'antic topònim de Sant Gregori dels Molins s'explica perquè, veïna a ella, s'aixecaven els molins que erigí el comte de Barcelona Berenguer IV, després de la conquesta Tortosa. Tot i el mal estat de conservació, aquest conjunt medieval excel·leix a nivell català.

Foto: Emd Jesús