Trinxat de col amb sardina de casco


La sardina de casco, juntament amb l’abadejo, ha sigut un dels aliments comuns de la pagesia i de les famílies temporeres que anaven a fer la plega, gràcies al fet que és un producte que es mantenia fàcilment. Aquest plat també té referències amb bledes, cansalada i altres productes. La temporada de cols és d’octubre a març.
Aquesta recepta forma part del Llibre Blanc del turisme gastronòmic a Tortosa. Ha estat elaborada a l’Escola d’Hoteleria de l’Institut Dertosa de Tortosa a càrrec de la cuinera Margaret Nofre.
INGREDIENTS
1 col arrissada
2 sardines casco
2 pataques mitjanes
3, 4 dents d’alls (Tendres en temporada)
oli d’oliva, sal


ELABORACIÓ

1
Pelem les pataques i les tallem per bullir. Partim la col en quatre trossos i la netegem. En un olla posem aigua a bullir en un polsim de sal. Quan l’aigua de les arrenca el bull afegim les pataques i la col. Deixem coure tapat i a foc moderat. Un cop cuit, posar-ho a escórrer.
2
Posem al foc una paella amb oli i fregim tomba i tomba les sardines de casco, les retirem i reservem en calent
3
Al mateix oli, incorporem, primer los alls tendres tallats al gust i, de seguit, la col i pataques.
4
Anem donant-li voltes i sofregint mentre ho anem aixafant. Un cop tot el conjunt ben integrat, retirem del foc i aplatem acompanyant-ho amb les sardines.
5
Al menjar prenem la sardina, li traiem les escates i espines i l’esmollem barrejant-la amb la col i la pataca.


