Descripció

Excel·lent talaia del Baix Ebre, al cim oriental de la Via Augusta (450 m d'altitud), és la més antiga del terme, amb panoràmiques del delta, la vall i els Ports.

L'ermita gòtica (1443) es completà amb ampliacions posteriors. Al segle XVI s’obrà l’atri, d’un únic arc, per refugiar peregrins i vianants. Al flanc dret s’intueix la torre i la petita capella pagana (Venus Blanques) d’ascendència romana. El culte cristià s’ha situat en temps dels Gots.

En època medieval s’anomenà Coll de l'Alma, Acma o Acme (segurament de Coll de l'Agme). La Mare de Déu rep el nom de la partida, però també s’intitulà de l'Espasme, de l'Espant i de la Veritat. Es fa la festa, de profund arrelament popular, el dilluns següent al diumenge de Pentecosta.

El primer romiatge documentat fou el 1442 i el primer capellà (1444) rebia assignació del clavari tortosí per celebrar missa els diumenges. Al segle XVII, el capítol dertosenc subministrava el pa del forn de la Canonja gratuïtament als ermitans. L'ermita intervé en algunes tradicions tortosines: l'Orde de l'Atxa, la Rajola ensangonada... El conjunt fou restaurat el 1892 i, sobretot, als anys 60 del segle XX. Pertany a la ciutat.