Descripció

Aquest tresor del Parc Natural dels Ports s’ubica al municipi de Tortosa, prop d'on el terme limita amb l'aragonesa Beseit. Aquí, un espectacular congost originat per un llarg procés d’erosió i excavació de les aigües del riu corprèn i contrasta amb les gúbies, tolls d’aigües i roques increïblement llises. Excel·leix una gorja de proporcions gegantines, coneguda com la catedral dels Ports, amb un ràpel de 55m.

La majestuositat del paisatge és imponent i, vora la llera del curs fluvial, la completen dues agulles i un toll d’aigües profundes. Les parets de roca calcària conformen en alguns indrets precipicis d’uns 600 metres d’alçada.

Les Gúbies d’Ulldemó estan flanquejades per alguns punts ben coneguts pels excursionistes i propicien recorreguts curts, generosos en piscines naturals, meandres i petits salts d’aigua. Al Tall Nou, en la confluència del barranc homònim i el riu Ulldemó es localitzen uns ullals que brollen de sota terra originant unes resurgències sorprenents. Si es vol, hi ha un itinerari circular que inclou la mola de Catí, la cova del Rastre, la mola Porquera, el coll Roig, el mas del Lino, l’enclusa, la canal del Rito i la font de Tortosa o Mala.