Descripció

El caràcter estratègic de la ciutat de Tortosa al llarg de la seua mil·lenària existència es pot conèixer fent una ullada als plànols, maquetes i estudis realitzats o, també, fent un recorregut quilomètric per les seues muralles, torres, fortins, avançades i portals. Encara, però, hi ha una manera menys estandarditzada per conèixer les adaptacions defensives passives a les circumstàncies bèl·liques que tan sovint ha hagut de patir la ciutat. Fins i tot, hi ha una forma d’experimentar, en viu, sobre la pròpia pell, les sensacions i vivències de la gent que va viure la Guerra Civil espanyola.

Tortosa, com tantes vegades, va constituir plaça cobdiciada i front de guerra, també durant el darrer conflicte bèl·lic. La ciutat va ser sistemàticament bombardejada.

Entre altres mesures, per protegir-se dels atacs aeris, es van construir nombrosos refugis que cobrien tots els barris del nucli històric, molts aprofitant l’orografia de la ciutat.

Entre aquests figura el Refugi Antiaeri número 4, situat al carrer Ernest Hemingway, sota el talús del barri del Garrofer, al límit sud de la ciutat medieval.

Amb capacitat per a quatre-centes persones, era el més gran de Tortosa. Es tracta d’un sistema de galeries excavades amb paviment de terra i revestides de maons i formigó, ventilades i amb modesta instal·lació elèctrica. Actualment, a l’ interior es pot reviure, mitjançant una magnífica sonorització, l’atmosfera d’aquells mesos entre 1937 i 1938. S’hi ofereix freqüents visites documentades amb guies.