PASTISSETS


A les Terres de l’Ebre els pastissets hi són presents amb noms diferents, com Casquetes a la Terra Alta, però també amb variants a la recepta. Per tant, tot i que es presenten com el mateix, no són exactament iguals. A Tortosa era un dolç que s’elaborava a les cases en moments especials. De totes les exponents es recorda «Pepa la Xerra», que vivia a Remolins i va néixer l’any 1880. Els seus pastissets van ser oferts durant bona part del segle XX a les persones importants que venien a la ciutat.
Aquesta recepta forma part del Llibre Blanc del turisme gastronòmic a Tortosa i ha estat extreta del llibre La pastisseria típica tortosina, de Pere Llupià (Ed. Tortosa: Gràfica Dertosense, 2008). Ha estat elaborada a l’Escola d’Hoteleria de l’Institut Dertosa de Tortosa a càrrec de la cuinera Margaret Nofre.
INGREDIENTS
1 pot cabell d’àngel
250 cl oli d’oliva
60 ml anís
60 ml mistela
1 kg farina rebosteria
5 gr ratlladura de pell de llima
1 rovell d’ou
Sucre


ELABORACIÓ
Vídeo amb la recepta tradicional tortosina del pastisset. Enregistrada a l’Escola d’Hoteleria de l’Institut Dertosa de Tortosa, a càrrec de la cuinera Margaret Nofre.
PAS A PAS

1
Primerament adjuntem l’oli, la mistela, l’anís, l’ou i la ratlladura de pell de llimona al recipient on farem la massa.
2
Un cop barrejat i ben mesclat s’afegeix la farina i poc a poc, es barreja tot i comença amassar-se fins que la massa queda lligada i uniforme.Es deixa repossar quinze minuts.
3
A continuació fem boletes de trenta grams cada una i les fiquem sobre un paper d’estrassa rodó.
4
Aplanar cada boleta amb un plat petit amb el fondo pla.
5
Omplim amb una cullerada de cabell d’àngel cada un dels cercles fets amb la massa.
6
Embolcallem la confitura.
7
Tanquem la vora del pastisset donant forma de cresta o cordonet, de dins a enfora
8
A una safata per enfornar, posem una fulla de paper de forn i col·loquem els pastissets en fileres. Calentem el forn a 200 graus i fiquem la safata amb els pastissets durant 20 minuts.
9
Una vegada ha passat el temps els retirem del forn i un per un els ensucrem. Amb un plat amb sucre agafem cada pastisset i l’espolsem de sucre per cada costat.Una vegada ha passat el temps els retirem del forn i un per un els ensucrem. Amb un plat amb sucre agafem cada pastisset i l’espolsem de sucre per cada costat.


