PASTISSETS

A les Terres de l’Ebre els pastissets hi són presents amb noms diferents, com Casquetes a la Terra Alta, però també amb variants a la recepta. Per tant, tot i que es presenten com el mateix, no són exactament iguals. A Tortosa era un dolç que s’elaborava a les cases en moments especials. De totes les exponents es recorda «Pepa la Xerra», que vivia a Remolins i va néixer l’any 1880. Els seus pastissets van ser oferts durant bona part del segle XX a les persones importants que venien a la ciutat.


Aquesta recepta forma part del Llibre Blanc del turisme gastronòmic a Tortosa i ha estat extreta del llibre La pastisseria típica tortosinade Pere Llupià (Ed. Tortosa: Gràfica Dertosense, 2008). Ha estat elaborada a l’Escola d’Hoteleria de l’Institut Dertosa de Tortosa a càrrec de la cuinera Margaret Nofre.

INGREDIENTS

1 pot cabell d’àngel


250 cl oli d’oliva


60 ml anís


60 ml mistela


1 kg farina rebosteria


5 gr ratlladura de pell de llima


1 rovell d’ou


Sucre

ELABORACIÓ

Vídeo amb la recepta tradicional tortosina del pastisset. Enregistrada a l’Escola d’Hoteleria de l’Institut Dertosa de Tortosa, a càrrec de la cuinera Margaret Nofre.

PAS A PAS

1

Primerament adjuntem l’oli, la mistela, l’anís, l’ou i la ratlladura de pell de llimona al recipient on farem la massa.

2

Un cop barrejat i ben mesclat s’afegeix la farina i poc a poc, es barreja tot i comença amassar-se fins que la massa queda lligada i uniforme.Es deixa repossar quinze minuts.

3

A continuació fem boletes de trenta grams cada una i les fiquem sobre un paper d’estrassa rodó.

4

Aplanar cada boleta amb un plat petit amb el fondo pla.

5

Omplim amb una cullerada de cabell d’àngel cada un dels cercles fets amb la massa.

6

Embolcallem la confitura.

7

Tanquem la vora del pastisset donant forma de cresta o cordonet, de dins a enfora

8

A una safata per enfornar, posem una fulla de paper de forn i col·loquem els pastissets en fileres. Calentem el forn a 200 graus i fiquem la safata amb els pastissets durant 20 minuts.

9

Una vegada ha passat el temps els retirem del forn i un per un els ensucrem. Amb un plat amb sucre agafem cada pastisset i l’espolsem de sucre per cada costat.Una vegada ha passat el temps els retirem del forn i un per un els ensucrem. Amb un plat amb sucre agafem cada pastisset i l’espolsem de sucre per cada costat.