Descripció

La Via Verda és una ruta turística que transcorre per l’antiga via fèrria de la Val de Zafan, que sortia de la Puebla de Híjar i arribava fins Tortosa.
Ocupant l’antic traçat ferroviari, la Via Verda aprofita els avantatges de cap desnivell significatiu, i amb el seu ferm asfaltat ofereix el màxim de facilitat i comoditat per qualsevol mitjà no motoritzat (a peu, a cavall i amb bicicleta), tot garantint l’accessibilitat universal. Un dels seus objectius és promoure una nova cultura de l’oci i de l’esport a l’aire lliure entre la societat.

En el seu recorregut català s’hi poden admirar diferents i variats paisatges. El fet de vorejar el nord del parc natural del Ports per seguir el recorregut engorjat a la vall del riu Canaletes, per final obrir-se a la majestuositat de la vall de l’Ebre farà contemplar, alhora que gaudir de forma plàcida del lleure, un entorn natural extraordinari. A partir de la capital del Baix Ebre es possible continuar pel camí natural de Tortosa a Deltebre i fins la mateixa desembocadura de l’Ebre.

El traçat ofereix un cúmul de variants paisatgístiques d’una bellesa irrefutable tot barrejant la tranquil·litat i el silenci amb espais meravellosos alhora que es transita per nombrosos túnels il·luminats i viaductes espectaculars.

Paisatges agraris i forestals oberts d’oliveres i ametllers, camps de conreu de vinyes es van alternant amb impressionants parets de roca escarpada i valls estretes i congosts de vertigen amb boscos mediterranis fins que, un cop arribats a l’Ebre, aromàtics camps de tarongers i ufanes hortes seran els predominants. Un cop travessada Tortosa, de seguir camí del Delta, feraces hortes, boscos de ribera i arrossars s’obriran a una panoràmica totalment horitzontal.

Els amants de la natura i de les sensacions que transmet tenen en el recorregut de la Via Verda un compendi complet per al seu gaudi.