Descripció

Ubicat entre l’avinguda de la Generalitat i el riu Ebre, és fruit de l’expansió de la ciutat i l’enderrocament de les muralles produït a finals del s. XIX. El promotor del projecte va ser l’arquitecte municipal Joan Abril i Guanyabens, que el dissenyà segons el model de jardins romàntics amb trets modernistes.
S’hi poden distingir dos tractaments paisatgístics diferenciats: un passeig central flanquejat per plàtans, que exerceix de majestuosa avinguda, i petits i laberíntics parterres, dibuixats amb vegetació, a la zona més propera al riu. En aquesta darrera zona s’aprecia el tractament modernista en els materials i el traçat de l’enjardinament (escalinata i llac).


L'escalinata i pérgola del Parc Municipal, obra de l'arquitecte Pau Monguió i Segura (1921), denota un modernisme ple i tardà dintre de l'espai d'esbarjo, romàntic i amb trets modernistes, dissenyat per Abril. Les baranes, plenes de ritme i moviment, el trencadís dels bancs i la pedra de còdols dels esgraons s'integren plenament en l'entorn vegetal que l'envolta.


Cal fer esment també de la gran varietat botànica que presenta la seua vegetació, combinant fantàsticament espècies autòctones amb d’altres d’exòtiques constituint un veritable oasi i punt de trobada dels esdeveniments ciutadans.


El parc acull, a la zona nord, des del 1932, la llotja medieval del s. XIV traslladada pedra a pedra del seu emplaçament original. L’edifici és de planta rectangular, dividida en dues naus per tres grans arcades de mig punt sobre pilars poligonals. Als seus costats llargs la construcció s’obre per quatre grans arcs apuntats. Al costat curt nord, tancat per un mur, s’obren dues finestres geminades. Feia les funcions de centre de contractació i dipòsit de mercaderies. Actualment s’hi exposen els gegants i el bestiari festiu de la ciutat.