Descripció

Rafael López Monne, fotògraf de patrimoni i senderisme, qualificà la vall de Cardó com "Muntanyes invisibles", concepte extrapolable a tot el massís, mereixedor d'ésser parc natural. Zona PEIN, manté unitat estructural amb la serra de la Batalla i els Ports i s'integra en la Serralada Prelitoral Catalana.

Està perfectament definida (12 km de llarg per uns 5 km d’ample). El relleu septentrional s'anomena serra de Cardó i el del sud serra del Boix. Trobem el cim a la Creu de Santos (941 m). Destaca l'art rupestre i el creuen el GR-192 i la Via Augusta. Fullola, Sallent, Costumà i Burgà són repoblacions medievals fracassades.

Cardó contrasta amb el Boix, el coll de l’Alba i les Moles perquè el monestir carmelità (1606) propicià la conservació vegetal. Excel·leixen el teix de l'obaga de Cosp i els pins del mas d'Odres i del coll de la Barca, les cabres blanques i l'àguila. Interès a les Aumedielles, barranc de la Llet i la Creu (379 m), ermites del coll de l’Alba, Mig Camí, Sant Domingo i Sant Cristòfol (en runes les de Cardó i el Carme). Torres medievals de Gassià i Fullola. Parc eòlic del Baix Ebre. Refugi font del Teix.