TORTOSA COTA_0

Actuació realitzada en el marc del Programa Operatiu FEDER 2014/2020-EIX 6, «Dertosa-Turtuxa-Tortosa: una ciutat, tres noms i 2000 anys»

Tortosa Cota_0 és l’actuació més ambiciosa del Programa Operatiu FEDER. El projecte va dirigit a recuperar l’entorn de la Catedral de Santa Maria a través del cobriment, la restauració i la museïtzació del jaciment arqueològic que es troba subsòl del front fluvial de la Catedral.


Urbanísticament, el projecte, resol dues problemàtiques. Per una banda, per tal de cobrir el jaciment, es construirà una plaça-mirador davant del riu que connectarà amb la plaça de l’Absis. D’aquesta manera, tot el perímetre de la Catedral quedarà unificat sota un mateix criteri i assegurarà la continuïtat urbana d’aquest emplaçament. Per altra banda, el fet d’obrir la Catedral al front fluvial, permetrà assegurar la transició topogràfica entre el Castell de la Suda i el riu Ebre, que culminarà en aquesta plaça-mirador.

Les troballes arqueològiques són l’eix central de l’actuació Tortosa Cota_0. Les excavacions resultants de l’enderroc dels edificis que hi havia davant de la Catedral han tret a la llum elements de gran importància patrimonial: part de la muralla romana, l’absis d’un edifici de culte d’època tardo-antiga, una fàbrica de garum i elements relacionats amb les portes fluvials a la ciutat. La museïtzació d’aquestes restes permetrà transmetre la història de la ciutat gairebé des dels seus inicis, remarcant, en tots els casos, el gran pes que ha tingut sempre la presència de l’Ebre en el desenvolupament de Tortosa.


El projecte museístic,  a més, ha estat dissenyat per ser punter tecnològicament. L’espai funcionarà de forma autònoma gràcies a la domòtica i el recorregut estarà marcat per estacions virtuals que afavoreixen una experiència immersiva.

El pressupost total de l’actuació Tortosa Cota_0 ascendeix a un total 3.378.963,22€, IVA inclòs. D’aquesta import, la Unió Europea hi participa aportant 1.286.894,69€ mitjançant el PO FEDER 2014/2020 EIX 6. A més a més, l’operació compta també amb 470.309,91€ subvencionats per la Generalitat de Catalunya, a travès del programa PINCAT. Finalment, l’aportació municipal  és de 1.621.758,62€ que representa el 48% del total de l’actuació.

Per saber-ne més

la catedral de tortosa

Una joia del gòtic català

La Llum de l'Ebre

Mapping permanent a la façana de la Catedral

×