Descripció

L’estètica modernista de l’arquitecte Monguió també la podem trobar en habitatges unifamiliars aïllats. En aquest cas al final de l’avinguda de la Generalitat. Es tracta del xalet Pallarès, conegut popularment amb el nom de Vila Alícia, que l’empresari oleícola Ferran Pallarès encarregà a l’arquitecte municipal d’aquell moment.

Originàriament estava situat als afores de la ciutat i funcionava com un palauet urbà de segona residència. De la seua rotunda composició volumètrica destaca el torreó mirador lateral que incorpora les escales i que, originàriament, estava rematat a quatre aigües.

Obrat el 1907, mentre l’autor treballava en l’escorxador municipal, en manté una semblança que comparteix amb prou elements decoratius com la ceràmica vidriada i les rajoles. La decoració, a base de maó vist i rajoles policromades, abasta tots els elements de l’edifici.

Tot i no haver sofert cap canvi constructiu significatiu, sí n’exceptuem el coronament piramidal de la torre. L’edifici , que originàriament era al mig d’un extens jardí, camps i pinedes amb pista de patinatge inclosa, ara es veu encerclat d’edificacions modernes que el sobrepassen en alçada.

És la seu d’una empresa que va rehabilitar-lo el 2010.

 

Foto: Enric (Wikipedia)