Descripció

Probablement prengué el nom de la partida on és. Ubicada estratègicament al mig d’una ruta agropecuària antiquíssima, és de les més vetustes de Tortosa. S’ignora quan fou destruïda, però se sospita que a la guerra del Francès. En els seus goigs, molt antics i reeditats el 2006, es veu a la Mare de Déu seient, amb el Nen als braços. Als peus, tal com descriu la narració, un pastor i un bou. Els fets d’aquesta tradició es repeteixen en altres advocacions marianes, cas de Santa Maria de Ebo, a Quintanilla de Escalada. Denoten ancestral culte ibèric i creences lítiques.

La Verge de Solicrú fruí de molta devoció a la partida. L’actual imatge, de fusta i de trets romànics, llueix l’escut del Temple al pedestal, rememorant el passat templer de la zona. És advocada contra les tercianes, malaltia freqüentíssima quan aquests prats eren ben prop de la mar.

La família Garcia Ballester, propietària de la finca del Mas de la Missa, restaurà l’ermita el 2001. Dalt l’entrada, uns taulellets ho commemoren i reprodueixen l’antiga imatge. Des del 2002 es celebra la Diada de Solicrú, amb servei religiós, l’únic de l’any. Són típiques d’aquest romiatge les castisses borraines.

Foto: http://pedalantpelsud.blogspot.com/2010/07/tortosa-torres-de-campredo-serra-de-les.html