Descripció

El palau Oliver de Boteller, magnífic exemple d’arquitectura gòtica civil, va pertànyer a la nissaga noble més influent de la Tortosa del segle XVI. En una època on les disputes i rivalitats entre famílies van convertir els carrers de la ciutat en un camp de batalla, Lluís Oliver de Boteller va irrompre en la política tortosina i catalana com un poderós cap de bandositats. Amb un gran patrimoni i gaudint de la confiança del rei, aquest personatge va encapçalar un important llinatge d’on van sortir tres presidents de la Generalitat de Catalunya.

Al segle XVIII, Joan Oliver de Boteller va tornar a realçar el nom de la família en els llibres d’història. Fidel a l’arxiduc Carles, va recollir la bandera de Santa Eulàlia quan Rafel de Casanova fou ferit l’11 de setembre de 1714 durant la caiguda de Barcelona. Oliver de Boteller va formar part de la comitiva que va negociar la capitulació de la ciutat amb el duc de Berwick, sent una peça crucial en els últims dies de la Guerra de Successió.

L’edifici va ser construït al segle XV presidint la façana fluvial, molt a prop de l’antiga Llotja. En temps de conflicte, el palau Oliver de Boteller era un element clau per defensar la ciutat dels atacs provinents del riu. Per dur a terme aquesta funció defensiva tenia una aparença fortificada amb una façana austera, massissa i emmerletada. Per dins, però, devia ser l’edifici particular més luxós i equipat de Tortosa. Fins i tot, va hostatjar al rei Felip II durant la seva estada a la ciutat el 1585.

Avui en dia, traslladat on estava situat l’antic Ajuntament, el palau només conserva la part exterior i el sostre enteixinat de la sala noble. La resta va ser destruïda durant la Guerra Civil. Com a testimoni d’aquest conflicte, encara ara s’hi poden veure marques de projectils a la façana. A més, a l’esquerra de l’edifici es conserva la monumental font gòtica que abastia d’aigua el centre de la ciutat durant l’edat mitjana.