Descripció

El portal del Romeu, un dels llocs més típicament turístics de la ciutat, al centre antiga del nucli antic, constitueix l’únic dels portals interiors de la Tortosa medieval que es conserva, tot i que reconstruït en diverses ocasions.


Estudis recents han demostrat que les restes sobre les quals s’alça corresponen a època medieval, possiblement islàmica, i no romana com es pensava. Tradicionalment, hi havia la creença que hi passava el camí de l’Ebre a Sant Jaume. Fet relacionat amb una llegenda medieval, recollida ja al segle XVI per Cristòfol Despuig, segons la qual la ciutat va ser defensada per les dones tortosines d’un intent de recuperar la plaça per part dels sarraïns. Les dones van rebre l’ajut inestimable en aquest mateix lloc d’un romeu, identificat amb l’apòstol sant Jaume.


La simbologia que trobem al portal també hi ajuda. Destaquen els dos relleus grandiosos de sant Jaume i sant Cristòfol obrats al segle. XVIII, però aquest últim ja documentat al segle XIV. Possiblement, el fet que sigui un sant relacionat amb el pas segur de barrancs i cursos d’aigua (tot just al davant circula el barranc del Vall, ara cobert, però durant segles hi va haver un pont de fusta que el travessava) fou determinant per a l’elecció.