Descripció

De cara al riu i situat al costat d’on estava l’antic pont de Barques (per tal de poder cobrar els impostos de les mercaderies que baixaven per l’Ebre), es pot contemplar l’antiga seu de la Diputació del General (o Generalitat), edifici senyorial i monumental de grans dimensions. El de Tortosa fou el primer dels palaus de la Generalitat que es van construir fora de Barcelona. És, igualment, un dels edificis característics i perfectament alineats que formen la fotografia històrica de la façana fluvial de Tortosa.

Aquest indret constituïa l’antic punt de pas de l’Ebre a l’arc mediterrani, i era el punt d’entrada per ponent dels camins de València, del Port i de Saragossa que arribaven a la ciutat i un dels punts d’ancoratge de l’històric pont de Barques. Va ser construït al final del segle XVI amb pedra de Flix, com tants d’altres edificis principals tortosins.

Aquí va tenir el seu laboratori, al segle XIX, el bacteriòleg corberà Dr. Jaume Ferran i Clua. Home heterodox i inquiet, va ser una de les figures científiques i de recerca aplicada destacades que van viure a la ciutat al tombant del segle XX.