Descripció

La Casa Bau, al carrer Ramon Berenguer IV, constitueix un imponent edifici modernista dels més alts de la ciutat. Construïda entre els anys 1912 i 1915, a partir d’un projecte de l’arquitecte Josep Plantada, fou promoguda per Josep Bau, empresari olier que va fer fortuna amb els olis tortosins al mercat d’Amèrica del Sud i pare del polític Joaquín Bau.

El solar edificat inclou l’habitatge flanquejat pels magatzems comercials d’oli. El fet que l’habitatge ocupi l’espai central de la finca obeeix a la projecció urbanística d’una plaça tot just al seu davant, que no es va portar a terme. En l’actualitat no es conserva el magatzem de l’esquerra.

La façana, amb dues plantes i un àtic, afegits posteriorment respecte a l’obra original, s’ordena al voltant d’un eix de simetria central. Als baixos destaca la galeria d’arcs sobre columnetes amb capitells florals i la decoració vegetal naturalista que sostenen l’element predominant: el portentós mirador del pis principal.

Cal fer menció al treball de forja en porta, finestres i balcons. La façana posterior, orientada al sud, amb terrassa a la primera planta, té una notable galeria vidriada semicircular.

A l’interior s’observa una gran riquesa dels treballs d’ebenisteria i, al sostre, una molt aconseguida decoració amb estucs.

Actualment, és la seu dels col·legis d’Arquitectes i de Periodistes de la Demarcació de l’Ebre.